Яскравий овочевий паштет

Свята минули, шинки-паски-пляцки доїли, сніг на цвітучі сливи і аличі випав, тепер можна повертатися до звичайного режиму. День сьогодні чудовий , небо блакитне всіяне хмарами, все цвіте-пахне, пташки співають і це якраз ідеальний час для сонячного овочевого паштета. Треба буде пошукати, може в нього є якась красива французька назва, але поки назвемо його таки паштетом.

Страва універсальна. Пасує як до домашнього сніданку-обіду-вечері, так і до святкового застілля, добре смакує холодним, але ще ліпше — теплим, може подаватися як страва самостійна(для таких їдців як я це повноцінний обід), так і як гарнір з кусочком м`яска. Словом, на будь-який смак!

Рецептом зі мною люб`язно поділилася Христя під час чаювання у ForResti, велике їй спасибі! Правда, в процесі приготування я рецепт дещо пристосувала під наші сімейні вподобання, але ж в цьому і весь смак кулінарії. В кожної господині виходить свій ідеальний рецепт))

IMG_2087

Отже, для ось такого середнього розміру паштетика нам потрібні такі продукти:

картопля – 4-6 штук;

морква – 2 штуки;

пора(біла частина) — 2 штуки;

середня цибулина – 1штука

квасоля — 1-1,5 склянки;

яйця – 2 до паштету + 3-4 для начинки за бажанням;

сметана — 1,5 – 3 ст.л (залежно від густини);

кукурудзяний або картопляний крохмаль — 3-5 ст.л.(знову ж, залежить від консистенції)

манна крупа — 2-3 ст.л

10 г вершкового масла або олії

сіль, перець, прованські трави, гірчиця

+ овочі по сезону, наприклад, гарбуз, болгарський перець тощо.

Нюанс: я б не рекомендувала брати водянисті овочі по типу кабачка-помідора, бо через зайву вологість тісто може розшаруватись.

IMG_2071

 

1. Ставимо варитися квасолю. Я зазвичай відварюю наперед, наприклад, звечора. З молодою фасолею буде простіше =) Чистимо картоплю і моркву, ріжемо на невеликі частинки і спершу ставимо варити моркву, а через 10 -15 зв докидуємо до неї картоплю. Поки все вариться нарізаємо пору4 і цибулю півкільцями. Пасеруємо на маслі або олії. Також варимо 3-4 яйця для начинки на твердо.

IMG_2073

 

2. Коли вже всі овочі зварені, перекидаємо їх в глибокий посуд і збиваємо блендером. Мій блендер вирішив атакувати мене кусками фасолі, тому прийшлося одягнути на миску пакет )) пробуємо, додаємо спеції. Жменьку фасолі залишаємо для декорації.

 

IMG_2075

 

3. В нас має вийти доволі густе тісто. Збиваємо окремо вінчиком два яйця як до омлету, додаємо сметану і ретельно вимішуємо. Яйце водночас додає пишності і стійкості паштету. Додаємо сухі інгредієнти. Тісто має вийти не надто рідким.

IMG_2074

 

4. Виходить якось так

IMG_2079 IMG_2080 IMG_2078

 

5. Збираємо наш радісний паштет)) Застеляємо форму для кексів папером для випічки, завдяки цьому легше буде вийняти паштет з форми цілим і неушкодженим. Викладаємо в форму половину тіста, а на нього — варені яйця, покриваємо їх рештою тіста. Наводимо красоту – гарно вирівнюємо і викладаємо фасольку.

IMG_2081

 

IMG_2083 IMG_2084

 

6. Ставимо в розігріту до 180 * духову. Випікання займе до години часу. Все залежить від розміру, висоти паштету. Він має гарно зарум`янитися і загуснути.

IMG_2085 IMG_2086

7. Зразу після випікання паштет ще дуже крихкий, тому виймати його треба дуже обережно, тримаючи за папір. В формі не залишаємо, щоб не відволожів і не зробився конденсат. Він настільки гарно пахнув, що я не втрималася і врізала його ще гарячим, тому він дещо… розвалений на фото. Але, коли він вистигне, то буде акуратно різатися. А вже підрізані шматочки можна розігріти за бажанням. Звісно, що сфотографувати не дуже вийшло, бо паштетик був з`їджений швидше))

IMG_2088 IMG_2090 IMG_2091