Про зимові зупки. Частина 2. Грибна зупа-пюре з порою і картоплею

Сидимо ми тут з Котихою і підсумовуємо кулінарні наші здобутки. Котиха старанно допомагала мені готувати зупку.

Грибні зупи я просто обожнюю. Колись дуже любила перекусювати такою зупкою пюре в Картопляній хаті, але такої вже нема. Доволі непогану по співвідношенню ціна-смак-порція спробувала на днях в кафе у дворику Ратуші. Зате справді смачнюча грибна зупа була в Кафе 1 біля каплиці Боїмів. З божественною молочною пінкою, ніжна і ароматна…Перепробувала я грибних крем-зупок багато, тому коли вибирала собі рецепт,то точно знала, що має вийте в результаті.

А вийшло ось так

IMG_1284

Для деяких інгредієнтів не вказана конкретна кількість, бо від них залежить бажана густина і ситність зупи. Я хотіла отримати швидше рідку зупу, тому додала 2 середні бульбини.

Інгредієнти на 6-7 порцій:

8 великих печериць;

2 пори;

2 -3 картоплини;

1,5-2 скл. молока;

2 скл. води;

1 ст. л. масла + 2 ст.л. оливкрвої олії

2-3 ст. л. борошна;

сіль, перець, мускатний горіх, гірчиця

зелень, сметана, вершки до смаку.

IMG_1261

IMG_1263

Приготування:

1. Помити і почистити овочі і гриби. Поставити варитися порізану на кілька частин картоплю.

Розігріти в кастрюлі масло з олією. Порізати білу частину пори на кільця і пасерувати в маслі протягом 7-10 хвилин, слідкуйте, щоб не потемніла і не підгоріла.

IMG_1270

IMG_1271

IMG_1272

2. Підсипаємо муку, 2 хвилини помішуємо, після цього доливаємо частинами гарячу воду і продовжуємо помішувати. Спочатку мука зкомкується разом з порою, але через хвилину утворюється ароматна гладка суміш. Головнене спішитися і вливати рідину частинами, гарно помішуючи віничком.

IMG_1274

3. Доливаємо молоко і варимо до кипіння.близько 20 хв. Поки основа вариться нарізаємо доволі дрібно гриби. Хоча перед подачею зупа збивається в блендері, варто різати гриби більш-менш однаково. Перевіряємо на готовність бульбу.Якщо вона легко протикається вилкою, виймаємо з води, подрібнюємо і додаємо до основи.

IMG_1279

 

IMG_1280

 

4. Додаємо гриби і продовжуємо варити.

IMG_1281 IMG_1282

5. Знімаємо з вогню, пробуємо, додаємо спеції, гірчицю і збиваємо в блендері. Я не збивала всю зупу зразу, а лиш потрібну мені кількість. Приправила одну порцію сметаною, зеленню і гірчицею, іншу – горгонзолою, а ще одна була з`їджена з грінкою з яєчно-часничною намазка. Можна залишити кілька грибів, розрізати на четвертинки, обсмажити на маслі і ними декорувати зупу.

IMG_1285 IMG_1284