Морквяно-гарбузовий тортик

Спершу я думала, що зроблю пост про зимові зупки – сирну і грибну (я його таки зроблю)). Але коли я спробувала перший шматочок цієї божественної смакоти, то зрозуміла, що мушу поділитися саме цим рецептом.

взагалі, я ще ніколи не пекла морквяного пляцка. Більше того, я навіть не пробувала його ніколи, бо думала, що він на смак як кекс з трави. О, як я помилялася!

Почалося з того, що я побачила біля ратуші напис на кшталт “спробуйте наш морквяний торт всього за n грн”. І я вирішила, що таки пора його спробувати. На жаль, виявилося, що морквяного тортика на момент мого візиту не було. От я вирішила спробувати його спекти сама.

Перелопатила купу рецептів в книжках і на сайтах. І якісь вони на диво різні. Одні справді як кекс, інші – перемазані сметанним кремом. А мені хотілося чогось сочного і ароматного. В результаті я скомбінувала декілька рецептів і ось що вийшло.

Морквяно гарбузовий пляцок.

IMG_1286

Інгредієнти:

400 г натертих моркви і гарбуза;

4 яйця;

120 г борошна;

1 скл. цукру;

цедра і сік 1 лимона;

1-2 ст.л. сметани;

2-3 ст. л. меду;

2 ст.л. теплої води;

кориця, мускатний горіх, сухий імбир до смаку;

жир для змазування форми.

1. Натираємо моркву, гарбуз і цедру лимона. Доволі чоловіча робота, але я з нею справилася. Не забуваємо, що зважуємо вже очищені овочі. Готуємо решту продуктів. Зважуємо борошно, січемо горіхи. Відділяємо жовтки від білків. Насправді, готування займає набагато менше часу, якщо заздалегідь все собі підготувати.

IMG_1288 2. Мед заливаємо теплою водою і соком половини лимона, змішуємо до однорідності і додаємо до морквяно-гарбузової суміші.

IMG_1290

3. Ретельно перемішуємо і насолоджуємося ароматом. Згадала, що з морквою потрібно щось жирне, тому додала ще сметану.

IMG_1292

4. Змішуємо сухі інгредієнти (борошно,спеції). Я взяла половину звичайної муки, половину – кукурудзяної.

З половиною цукру збиваємо жовтки, іншу половину додаємо на останньому етапі збивання білків. Білки збиваємо у піну до твердих піків.

IMG_1293

5. Вливаємо жовтки в овочеву суміш і гарно вимішуємо.

IMG_1296

6. Досипаємо борошно зі спеціями та горіхами(в мене були грецькі, але це не принципово) і ще раз гарно вимішуємо. Я давала буквально жменю посічених горіхів. Саме тісто виходить доволі ніжне, і як на мене, то цікавіше, коли горіхів не надто багато, проте вони роблять структуру торта багатшою і цікавішою. Можна додати ще родзинок, але я не фанат. В мене вийшла доволі рідка маса.

IMG_1299 IMG_1300

7. Тепер додаємо піну. Акуратно вимішуємо знизу вгору, щоб тісто повністю її ввібрало. В даному випадку важливо, щоб білки були добре збиті, бо морква з гарбузом самі по собі сочні і важкі, а піна і невелика кількість борошна не дасть тісту бути “забитим”. В кінці я ще додала 3ст.л. лімончелло.

IMG_1301

8. Розігріваємо духовку до 150*, змащуємо форму жиром (в мене масло) і переливаємо в неї тісто. Ставимо пектися на 50 хв.

IMG_1303

9. Коли тортик готовий лишаємо його ще на декілька хвилин у вимкненій духовці з відкритими дверцятами. Даємо йому привикнути до кімнати і акуратненько перекладаємо. Поки торт акліматизовувався я замішала поливку з решти соку лимона і цукрової пудри. Вилила поливку на ще теплий торт, щоб вона була гладенькою. Ось і результат. Ароматний, яскравий і корисний торт, який точно піднімає настрій. А коли його пробуєш, то не можеж зрозуміти з чого він зроблений, настільки він відрізняється від інших тортів! Смачного!

IMG_1307 IMG_1309