Злакове печивко з брусницями або чим потішити домашніх

Якось під час різдвяних свят ми з Гріззлі гуляли  по центру і вирішили купити собі гігантське вівсяне печиво з родзинками і різним насіннячком. Воно нам засмакувало і з того часу Гріззлі постійно натякав, що мені пора навчитися пекти вівсяне печиво.

Так вже співпало, що саме сьогодні субота, мама грипує, Грізллі героїчно сам прикріпив новий карниз і навіть перевішав штори, а в холодильнику залежалися яєчні сирі білки, які пора використати. І я вирішила, що ніщо так не потішить чоловіка і батьків як печиво.

Чесно кажучи, я не шукала конкретного рецепту, зімпровізувала, скажемо так ;) І вийшло цілком непогано, з 36 штук залишилося зараз 8.

Рецепт хороший тим, що його можна безкінечно доповнювати. А ще він неймовірно простий і корисний!

За основу я взяла суміш збитих білків з цукром та злакової муки. Злакова мука — умовна назва, я її отримала шляхом перемелювання суміші пластівців (вівсяні, житні, пшеничні, ячмінні) в кавомолці. Частинки виходять трошки крупніші,ніж в звичайній муці і це додає печиву особливої текстури. Пластівці продаються в кожному супермаркеті, можна брати чисто вівсяні, але в мене була суміш чотирьох злаків для запарювання. Тут нюанс такий, залежно від пропорції піна : мука вийде інша консистенція. Тут вже як вам більше подобається) Наприклад, якщо змішати 100-120 г злакового борошна і піну з 4-5 білків(залежно від розміру яйця) і пекти при невисокій температурі, то вийде дуже ніжне печиво, трішки схоже на пінники.

Мені ж хотілося чогось більш поживного , тому ось мій рецепт.

На порцію 30-40 штук:

Злакові пластівці — 200 г;

1 яйце + 1 ст.л. цукру-пудри;

3 білки + 3 ст. л. цукру;

Мед – 2 ст.л.;

Розпушувач – 1/2 ч.л.

Брусниця (горіхи, насіння, родзинки, шоколад)

IMG_1143

1. Подрібніть злакові пластівці. Врахуйте, що частина муки втратиться в процесі пересипання. Можна частину пластівців подрібнити не до кінця, тоді тісто буде менш однорідне і печиво дістане специфічну текстуру і смак. На любителя)

2. Збийте піну з білків і цукру. Спершу самі білки, до м`яких піків, потім додайте цукор і збивайте до твердих піків. Звісно, піна впливає на повітряність печива, але, оскільки, тісто і так виходить густе, а ще додаємо розпушувач, то ідеальність піни не така принципова як при випічці бісквіту,наприклад.

В мене є чудо-комбайн, тому перші два етапи відбувалися паралельно.

IMG_1146 3. Мед в мене був доволі густий, тому я його підтопила на паровій бані. Якщо у вас мед рідкий, пропускаємо цей етап.

Миска з медом ставиться на банячок з киплячою волою. Кажуть, що при нагріванні більш, ніж до 60* мед втрачає свої корисні властивості. Що ж, підозрюю, це стосується і випікання.

Якщо меду нема, то можна замінити ще одним яйцем,збитим з цукром. В даному випадку я використала мед,щоб замінити цукор і як додаткову рідину.

IMG_1148

4. Змішування. Збиваємо віничком яйце з пудрою. До меду по черзі додаємо злаки, розпушувач і половину піни.

IMG_1150

Вливаємо яєчну суміш і решту злаків, ретельно перемішуємо.

IMG_1155

5. Додаємо решту білків. Це наша основа.  Тісто липке і доволі густе. Висипаємо в нього ягоди брусниці. В мене ягідки заморожені, зібрані власноруч на Боржаві. Замість них можна додати будь-які інші добавки – горішки,насіння, подрібнений шоколад. Особисто мені подобається поєднання з кислими ягодами.

IMG_1156

6. Двома ложками викладаємо тісто на пекарський папір(якщо до вашого паперу випічка прилипає, то змажте його жиром), формуємо печиво . Випікаємо при 160* доки печиво не зарум`яниться, приблизно 15-20 хв. Печиво меє трохи піднятися

 

 

IMG_1160

 

7. Виймаємо з духовки, посипаємо пудрою і насолоджуємося)))

IMG_1168

IMG_1163