Сирник

Сирник – то для мене обов`язкова страва на великодньому столі. Звісно, його можна пекти і до будь-якої іншої нагоди, але сирник на Великдень — це не тільки наша персональна сімейна традиція, але й загалом галицька. Рецептів сирників є безліч. Зокрема, хороші рецепти зібрані в різних книгах Ольги Вербинець та Віри Манько. Якось так склалося, що на Великдень ми печемо сирник з консервованими персиками, а от восени добре смакує сирник зі свіжими або карамелізованими грушами. Ще люблю класичний варіант з шоколадною поливою. А от мак, родзинки і горішки не є моїми улюбленими додатками. Загалом, родзинки і мак я не додаю до жодної випічки, але це мої особисті вподобання. Зараз пропоную рецепт сирника на  пісочному тісті. Такий варіант добрий тим, що сирник буде вищим, а якщо раптом виріб надумає підгоріти, то постраждає тісто, яке можна буде відколупати.

Головним секретом хорошого сирника, звісно, є правильно вибраний сир. Важливо, щоб сир не був перегрітий , бо сирник буде з крупинками, які ніяк не поборюються. Із занадто жирного і мокрого сиру вийде не менш смачна запіканка, але не сирник в класичному розумінні. Зазвичай, сир ми купуємо за день-два до випікання, бо, на перший погляд добрий сир, може виявитися надто мокрим. Тоді грудку потрібно туго загорнути марлею і поставити під прес на декілька годин. Готовий сир один або кілька разів пропускають через м`ясорубку або перетирають у кухонному комбайні. Сирник здобрюють різними додатками, наприклад, цукатами,  помаранчевою цедрою, родзинками, горішками тощо. Як на мене, то достатньо свіжої цитринової цедри і ванілі.

Рецепт на велику круглу тортівницю:

Тісто:

150 г вершкового масла з морозильника;

300 г борошна;

3-4 ст.л. цукру;

3 ст.л. какао;

1 яйце;

1-2 ст.л. сметани(якщо тісто не склеюється);

1/2 ч.л. порошка до печива.

На сирник:

1,5 кг сиру;

8 яєць;

1 скл. цукру;

по 3 ст.л. крохмалю та манки;

3-4 ст.л. цукрової пудри(за смаком);

цедра 1 цитрини;

сік з половини цитрини;

зерна з півстрючка ванілі

.IMG_1281

  1. Спершу робмо пісочне тісто, бо воно мусить охолонути в морозильнику. Холодне масло січемо з борошном, порошком до печива, какао і цукром до однорідної крихти.  Замішуємо яйцем і сметаною. Ділимо тісто на дві частини. Одну ставимо в морозильник, іншу розкачуємо на пергаменті по розміру дна форми до випічки і ставимо в холодильник вже у братванці. IMG_1282
  2. Готуємо сирну масу. Сир пропускаємо через м`ясорубку. Яйця розділяємо на жовтки і білки. Цукор ділимо на дві частини, з однією збиваємо жовтки, з іншою — білки до твердих піків.IMG_1278 IMG_1284
  3. Поступово вмішуємо в сир жовтки, потім — білки. До сирної маси додаємо частину цукру-пудри з ваніллю, цедру та сік цитрини, ретельно вимішуємо. Пробуємо і при потребі додаємо ще цукрової пудри чи соку. На завершення всипаємо крохмаль і манку, ще раз ретельно вимішуємо. Сирна маса повинна бути ніжною, м`якою та без крупинок.IMG_1286IMG_1288
  4. Викладаємо сир в братванку на тісто. Другу частину тіста натираємо на терці з великими вічками і посипаємо сирник.IMG_1289
  5. Випікати в розігрітій до 180* духовці протягом 1,5 години. На останніх півгодини температуру опустити до 150*.
  6. В мене вийшло трохи замало сирної маси на прямокутну форму, тому сирник вийшов трохи низький, але від того не менш смачний. Ароматний ніжний сирник доповнений хрумким шоколадним тістом! Що може бути кращим? =)IMG_1290