Шоколадний фондан з лимонним курдом

Цей рецепт просто неймовірний! Найбільш хвилюючий момент,  коли проламуєш ложечкою тонкий шар бісквітної шкуринки, а під нею — ніжна і водночас насичена смаком шоколадна начинка. Здавалося, що може бути краще? Може! Бо в начинці — сюрприз. Лимонний крем (або курд) для мене , напевно, найулюбленіший смаколик зі всіх можливих смаколиків. Я його можу їсти без будь-яких добавок. І не лякайтеся назв, готується цей десерт дуже легко, головне не перетримати в духовці.

Отже, пропорції на 6 порцій.

IMG_1113

Для крему :

2 яйця;

70г цукру;

120 мл лимонного соку( це 3-4 лимони, можна взяти 2 лимони і сицилійський апельсин) .

Для фондану:

180 г чорного шоколаду;

75 г вершкового масла;

150 мл вершків;

60 г цукру;

4 яйця;

60 г борошна;

Масло для змащування форм.

  1. На паровій бані потрібно розтопити шоколад. Подрібнюємо шоколад (в мене була одна плитка 70%, інша — 85%) і масло в миску, доливаємо вершки. На вогонь ставимо банячок з водою(3-4 см), а зверху на нього – миску з шоколадом. Дно не повинно торкатися води. Готовий шоколад має вистигнути, але не затвердіти. Поки шоколад топиться, готуємо лимонний курд. IMG_1119
  2. Вичавлюємо сік з лимонів, проціджуємо через сито. В посуді, в якому буде варитись крем, розмішуємо яйця з цукром. Тут є нюанс. Яйця не потрібно збивати, бо утвориться піна. Але треба ретельно змішати жовток з білком, найкраще для цього підійде збивалка або вилка. Доливаємо сік і змішуємо до однорідності. Готуємо крем на невеликому вогні, помішуючи і вважаючи, щоб не пригорів. Кислота соку і цукор не дозволять яйцям згорнутися. Готовий курд залишаємо вистигати.
  3. 4 яйця збиваємо з цукром, доки він не розчиниться. Знову ж, піна нам не потрібна, головне — ретельність, щоб не залишилось комків білка. Поступово вливаємо яєчну суміш в шоколадну. Додаємо борошно і ще раз гарно вимішуємо. Має вийти досить рідке, гладке тісто.IMG_1150
  4. Змащуємо керамічні форми маслом. Чесно признаюся, я забула це зробити і нічого страшного, але все ж часом такі десерти люблять намертво прикипати до посуду. Третину форми наповнюємо шоколадною масою, додаємо столову ложку лимонного крему і накриваємо його ще шоколадним тістом. IMG_1155 IMG_1160 IMG_1161
  5. Пекти в розігрітій до 180* духовці 7-12 хвилин. Тут головне не перетримати, інакше начинка, яка має бути рідкою і витікати, перетвориться в щось схоже на кекс. Якщо готуєте фондан вперше, то краше вибрати собі контрольний і перевіряти його на готовність, наприклад, на 7-ій хвилині, потім на 9-ій і тд. А ще я помітила, що в моїй і маминій духовці трохи інакше печеться.
  6. Вуаля! Ось він — фондан з лимонним кремом)IMG_1171