Імбирне печиво

Ну ось і настав цей момент — я ділюся з вами рецептом імбирного печива. Дуже часто друзі просять його рецепт, скуштувавши печива. І я радо ним ділюся ! Саме імбирне печиво є нашим домашнім фаворитом серед дрібних ласощів. Воно однаково добре смакує і з гіркою кавою, і з ароматним чаєм, і з теплим молоком з медом чи какао. Прянощі залишають приємний присмак в бузі, а ще бажання схрумати ще одне печивко. А ще воно незамінне в будь-яких подорожах. Я обов`язково роблю імбирне печиво, коли ми збираємося в двотижневий автобусний тур, де не завжди є можливість повноцінно поїсти. Я б сказала, що в нашій родині імбирне печиво — це як ельфійські лембаси.

Я пробувала різні варіанти замішування тіста, додавала то цинамон, то перець, то мускатний горіх, а то і все водночас. І зрозуміла, що найголовніший в цих смаколиках таки живий імбир. Сушений і перетертий імбир не дає такого аромату і смаку.

Кілька слів про пропорції.  По-перше, імбирне печиво може досить довго зберігатися в закритій посудині. Я готую порцію тіста на 3-4 братванки печива. Приходиться ховати його в банки, щоб не злопати всю цю смакоту за 3 дні, . Часом я забуваю про них і печиво може пролежати так до двох місяців, не втрачаючи смаку і форми. По-друге, я не можу вказувати вагу інгредієнтів, зокрема,борошна, в грамах, бо яйця бувають різного розміру, імбир пускає сік тощо, тому часом я використовую фразу з книги рецептів моєї бабці — “муки додати скільки забере тісто”. По-третє, чим більше свіжого імбиря, тим виразнішим буде смак. Якщо середнього розміру корінець буває довжиною приблизно 12-15 см, то я використовую з половину з відростками.

IMG_0643

Отож, рецепт:

200 г вершкового масла кімнатної температури;

2 яйця;

1/2 склянки цукру;

половина корінця імбиря,

борошна скільки забере тісто, приблизно 3 склянки + для посипання дошки;

1 ч.л. розпушувача до тіста;

кориця, мелений перець, мускатний горіх і інші прянощі на Ваш смак;

коричневий цукор в кристалах.

IMG_0629

  1. Імбир почистити і натерти на терці з дрібними вічками. Волокна і сік також підуть в тісто.
  2. Масло з цукром збити вінчиком в великій мисці. По одному додавати яйця, підсипаючи просіяне борошно. Замісити м`яке  нелипке тісто, поступово додавши решту борошна, імбир, спеції, розпушувач. Якщо тісто вийшло занадто липке, додати ще борошна, а якщо тверде чи сухе, можна замішати сметаною. Хоча сметану доводилося додавати дуже рідко.
  3. Тісто розділити на 2 або 3 частини. Першу частину розвалкувати на посипаній борошном дошці. Середня товщина тіста близько 5 мм. Моя мама любить тонші і більш припечені, а я навпаки, товстіші, десь 7-8 мм. Вирізаємо формочками печиво, викладаємо на братванку і декоруємо цукровими кристалами.
  4. Пекти при 160* близько 20 хв.
  5. Смакуємо і насолоджуємося)

IMG_0601