Ванільний бісквіт з каштановим кремом

Осінь — чудова пора! Яблучка-грушки, горіхи, гриби, гарбузи — з них стільки всякого смачного можна приготувати. А як давно ви куштували їстівні каштани? Колись давно, коли я була ще геть мала, моя бабуся Сузанна з Мукачева привозила і готувала мені каштани. Тоді мені вони дуже смакували. А от минулого року купили печені каштани на площі Ринок і розчарувалися. Коли побачила мішки з цими плодами на Галицькому ринку, то вирішила реабілітувати їх.

Каштани люблять французи і вирощують їх практично в промислових масштабах. Але це зовсім не дивовижа для України. Їстівні каштани ростуть на Закарпатті та Буковині, тому їх сміливо можна купувати. Кілограм коштує близько 40 грн. Плід їстівного каштану(він же ж солодкий каштан) – горіх, який містить менше жирів, ніж звиклі нам горіхи, проте, він не менш корисний. В каштанах є різні вітаміни(А.В,К) та мікроелементи(калій, мідь, магній, залізо і тд). Каштани калорійні, тому пасують в холодну пору.

IMG_0035

Існує безліч рецептів з каштанами. Їх можна їхсти просто відвареними чи смаженими з додаванням масла, можна готувати з ними зупи, хліби, м`ясо, салати, десерти. На смак мені каштан подібний на квасолю. Спершу я хотіла приготувати фондан із каштанового крему за рецептом із одного журналу, але передумала. Захотілося мені торта. Тому зараз ділюся з вами рецептом ванільного бісквіту з каштановим кремом.

Інгредієнти:

Для бісквіту:

5 яєць;

6 ст.л. цукру;

2 ст.л. з вершечком крохмалю;

3-4 ст.л. борошна;

півстрючка ванілі.

Для крему:

500 г каштанів;

150 г чорного шоколаду;

300 г вершків;

70 г вершкового масла;

1,5 ст.л. цукру.

Для  поливки:

50 г чорного шоколаду;

1 ст.л. какао;

100 мл молока;

2 ч.л. коньяку.

  1. Спершу потрібно приготувати каштани. Це займе трохи часу, адже шкірку кожного каштана потрібно проколоти. Тоді їх потрібно проварити в киплячій воді 5 хвилин і очистити гарячими. Ощищені каштани залити водою і варити 20 хвилин після закипання води. Після цього на пательні розтоплюється цукор із 2-3 ст.л. води. В карамель додаємо каштани, кілька красивих цілих плодів залишаємо для декорації, решту можна подрібнити і перемішати.IMG_0042
  2. Поки варяться каштани, готуємо бісквітне тісто. Акуратно відділяємо жовтки від білків. Жовтки збиваємо з половиною цукру доки маса не побіліє. Білки збиваємо до м`яких піків, після овжуємо збивати до твердих піків. Тішуся зі свого кухонного комбайна, поки він збиває білки, я можу паралельно збивати жовтки. Жовткову масу вливаємо в білки і перемішуємо на невеликих обертах.
  3. Додавання борошна і крохмалю. Мене завжди вчили додавати стільки столових ложок борошна, скільки яєць. Якщо ви мене спитаєте кількість в грамах, то я не дам вам відповіді. Яйця мають різну вагу, відповідно різною виходить білково-жовткова суміш. Тому потрібно навчитися визначати відповідну консистенцію тіста, щоб знати скільки борошна додавати. Якщо дати замало – бісквіт різко підніметься під час випікання, а потім осяде. Якщо дати забагато борошна, то вийде низький і сухий бісквіт. Щоб знайти цю золоту серединку, потрібно борошно і крохмаль додавати поступово і вимішувати ВРУЧНУ вінчиком. Ще жодного разу мені не вийшов вдалим бісквіт, в якому борошно замішувала міксером, навіть на малих обертах. Отже, поступово, просіюючи крізь сито, додаємо борошно та крохмаль, вишкрібаємо зі стрючка зерна ванілі. Тісто виливаємо в змащену маслом тортівницю. Пекти при 160* близько 40 хв. Готовому бісквіту даємо вистигнути і розрізаємо на 3 коржі.
  4. Крем. Вершки доводимо до кипіння.Шоколад подрібнюємо в ринку і заливаємо гарячими вершками, вимішуємо до однорідності. Додаємо розм`ягчене масло. Карамелізовані каштани перетираємо через сито або блендером в пасту. Можна залишити декілька більших частинок, щоб домішати в крем. Додаємо каштанову пасту в шоколадний крем і ретельно вимішуємо. Якщо крем вам видасться не дуже солодким, додайте цукрову пудру.IMG_0036
  5. Крем розділяємо на дві порції і перемазуємо ним коржі. Верхній корж поливаємо шоколадною поливкою і декоруємо карамелізованими цілими каштанами.IMG_0045
  6. Для поливки шоколад та какао заливаємо частиною теплого молока і розмішуємо, додаючи решту молока і коньяк. Заливаємо поливкою бісквіт, поки вона ще тепла, щоб лягла рівномірно.
  7. Торт виходить калорійний, але дуже смачний! Рекомедую спробувати))IMG_0072
  8. IMG_0070