Крем каталана або каталонський крем

Почну з ліричного відступу)) Не знаю, як для кого, але для мене дегустація місцевої кухні і гастрономічний серчінг — одні з основних must do в будь-якій подорожі. Ну от як можна бути в Швейцарії і не влаштувати грюєр чи емменталь сафарі, не притягнути кілька кг макаронів з Італії, не попробувати тарталетки з лимонним курдом і всі види макарунів в кожному місті Франції? Про піврічний запас шоколадок Lindt я взагалі мовчу. Звісно, мені часом навіть було шкода Гріззлі, який мусив все це терпіти, хоча з іншого боку, він також співучасник дегустаційного марафону)

Оскільки, чотири дні нашої подорожі ми провели в Іспанії, а саме в Каталонії, то й рецепт відповідний. З назви зрозуміло, що батьківщиною крему каталана є саме Каталонія. Перші згадки про молочний десерт з запеченою шкуринкою знаходять в книгах ХІVст. Каталонський крем дещо нагадує французький крем-брюле, але готується з молока, а не вершків, а також містить цедру цитрусових. Існує досить багато рецептів каталонського крему, що відрізняються пропорціями та спеціями, які до нього додаються.

Отже, пропоную ось такий рецепт на 4-5 порцій:

600 мл молока;

3 жовтки;

1 яйце;

2 ст.л. цукру;

2 ст.л. кукурудзяного крохмалю;

цедра половини апельсина;

паличка кориці, стрючок ванілі;

по 1 ч.л. коричневого цукру на кожну порцію.

IMG_3155

1. В молоко кінчиком ножа вишкрібаємо зерна ванілі, додаємо паличку кориці і ставимо на невеликий вогонь доки не утвориться плівочка на молоці. За той час натираємо на дрібній терці цедру апельсина. Молоко знімаємо з газу, додаємо цедру, накриваємо  і залишаємо настоюватися 10-15 хв.

2. До однорідності вінчиком збиваємо жовтки з яйцем,  додаючи цукор і крохмаль поступово, щоб не утворилися грудочки.

IMG_3157

3. Коли молоко настоялося, потрібно вийняти паличку кориці. 2-3 ст.л. молока вливаємо в яєчну суміш, розмішуємо і виливаємо назад в посуд з молоком. Ретельно перемішуємо і ставимо на маленький вогонь. Постійно помішуємо, щоб не пригоріло дно. Через 8-10 хвилин крем почне загусати. Знімаємо з газу, коли крем захоче булькати.

IMG_3160

4. Переливаємо крем форми, даємо вистигнути, після чого ставимо в холодильник на півгодини – годину.

IMG_3161

5. Посипаємо кожну порцію коричневим цукром і припалюємо горілкою. Таке чудо техніки є далеко не в кожної господині, тому можна поставити на декілька хвилин в духовку під гриль.Цукрова шкуринка дуже смачна. Крем каталана готовий, ола!

IMG_3166