Фаршировані патісони

Пам`ятаю, ще в дитинстві, коли влітку їздили до бабусі на дачу на Закарпаття, патісони заворожували мене своєю красивою формою. Але не пригадую, щоб хтось подавав їх інакше, ніж мариновані. І ось тепер такі домашні, екологічно чисті красені, дбайливо вирощені родиною Гріззлі, стоять переді мною і шепчуть мені :”Приготуй нас оригінально, приготуй нас оригінально”…

Можна патісони просто порізати і потушити з овочами. Буде дуже смачно, вони дещо солодші і твердіші за кабачка. Але мені захотілося зберегти їх чудову форму, тому я вирішила скористатися ідеєю свекрухи і зробити з них мисочки. А мисочки треба чимось наповнити. Так і з`явився цей рецепт. Патісони, фаршировані рисом, куркою і овочами.

IMG_1171

Зразу хочу попередити, що приготування займе трохи часу. Але страва того вартує. Дуже пасуватиме до обіду в саду.

Отже, з розрахунку 1 патісон на людину, пропорція на 4 така:

4 середніх патісони;

1 скл. суміші дикого і пропареного рису;

половина філе(якщо враховувати, що ціле складається з двох частин);

1 невелика цибулина;

1 морквина;

1 середнє яблуко;

70 г вершкового масла;

3 ст.л. оливкової або соняшникової олії;

сіль, перець, кориця:

2 ст.л вершків(опціонально).

IMG_1172

1. Філе миємо, ріжемо на 3-4 частини і варимо в підсоленій воді.

2. В глибокому сотейнику розтоплюємо масло зі столовою ложкою олії, коли воно перестане пінитися, всипаємо рис. Струшуємо декілька разів, щоб рис добре ввібрав масло. Доливаємо воду і варимо практично до готовності.

З. За той час миємо і чистимо моркву і цибульку. Моркву тремо на грубій терці, а цибульку дрібно січемо.

IMG_1173

4. Тепер потрібно приготувати мисочки з патісонів. Для цього нам знадобляться маленький ніж і міцна ложка. Спершу позначаємо контури кришечки, тримаючи ніж під кутом, вирізаємо її. Серединку вичищаємо ложкою. Потрібно залишити стінки товщиною близько 5мм.. М`якоть, що залишилася, ріжемо, попередньо очистивши від кісточок. Середини  мисочки з патісонів солимо . Інгридієнти для начинки вже практично готові, а от шкірка в патісона досить тверда, тому, щоб зекономити час, можна почати запікати мисочки пустими. Викладаємо патісони на застелену папером для випічки братванку і запікаємо при 170-180* доки не приготується начинка. Часом перевіряємо, щоб не занадто зм`якли і не втратили дочасно форму.

IMG_1174 IMG_1176

5. На пательні або в сотейнику пасеруємо цибульку з морквою в олії. Додаємо патісона і протушуємо ще близько 10 хв. Яблуко чистимо від шкірки і ріжемо на кубики. Філе подрібнюємо.

6. В великій мисці вимішуємо рис, куряче філе, яблуко, потушені овочі. Додаємо спеції до смаку. Така начинка вийде досить суха, тому, якщо Ви більше любите сочну, подібну на різотто начинку, додайте вершки. Виймаємо з духовки “мисочки” і наповнюємо начинкою. Продовжуємо запікати до готовності. Патісон має зм`якнути і дещо поморщитися.

IMG_1177  IMG_1178