Трускавковий торт

Нарешті дійшла черга до рецептого одного із моїх улюблених тортів – трускавкового! Ніжне бісквітне тісто, легкий крем і сочні трускавки. Що може бути краще?(шоколадний торт з шоколадним кремом і шоколадною глазур`ю”Прага”).  Насправді, найсмачніший він для мене з кремом з сиру маскарпоне. Це той сам крем, з якого робиться тірамісу. Але зважаючи на теперішні ціни на маскарпоне, прийшлося замінити його на заварний крем.

Не буду втомлювати ліричними відступами, зразу рецепт :

Бісквіт:

7 білків;

5 жовтків;

150 г цукру;

5 ст.л. борошна;

2 ст.л. крохмалю;

дрібка солі.

Заварний крем:

2 жовтки;

50 г цукру;

1 ст.л борошна;

1 ст.л. крохмалю;

600-700 мл кип`яченого молока;

ваніль.

500 г трускавок;

м`ята або зелений базилік.

IMG_2463

1. Готуємо бісквіт. Детальний рецепт тут. Відділяємо жовтки від білків. Білки мають бути охолоджені, без домішок жовтка. Два жовтки відділяємо в окрему мисочку, з них буде крем. Збиваємо тверду піну з білків з приблизно половиною цукру(75-80 г). З рештою цукру збиваємо жовтки. Домішуємо жовтки до білків, ще раз збиваємо. Поступово підсипаємо просіяне борошно і крохмаль, ретельно вимішуємо вінчиком.Тісто має бути пишним, якщо занадто густе, то решту борошна не досипайте. Все залежить від розміру яєць, від того як вони збилися, клейкості борошна, тому ніколи не всипайте зразу все борошно!

IMG_2513

Тісто виливаємо в змащену маслом і присипану борошном тортівницю(в мене д.26см). Випікати при 180* близько 40-45 хв.Перевірити на готовність дерев`яною шпажкою. Якщо вона суха і чиста після того, як нею проколоти бісквіт. Готовому коржу потрібно дати постояти в формі декілька хвилин. Розрізати корж після того як він вистигне. (На даному фото корж, який я експериментально робила за рецептом з книги Джулії Чайлд, адже він за технологією дещо відрізнявся від того домашнього рецепту, яким я завжди користуюся. Висновок: давній домашній рецепт мені подобається більше і саме його я й рекомендую. А фото, бо нема іншого )

IMG_2483

2.Поки печеться бісквіт, то готуємо заварний крем.

В емальованому банячку або в кастрюльці з товстим дном розігріваємо молоко.Жовтки розтираємо з цукром і ваніллю. Не  збивати , бо утвориться піна, яка крему непотрібна. Додаємо борошно і крохмаль, вимішуємо. В суміш вливаємо трохи молока, щоб жовтки поступово загрілися і маса стала рідшою. Виливаємо все в решту молока і часто помішуємо вінчиком чи дерев`яною лопаткою, слідкуємо, щоб крем не підгорів. Заварний крем можна доводити до кипіння, на відміну від крему англез. Нам потрібен досить густий крем.

IMG_2477

Готовому крему даємо вистигнути.

3. Коли бісквітний корж і крем достатньо охололи, приступаємо до складання торта.

Корж розрізаємо на дві або три частини. Нижню частину ставимо на тарілку, на якій торт буде подаватися. Густо змащуємо кремом, викладаємо порізані трускавки, декілька порваних листочків м`яти або базиліку. Зверху кладемо іншу частину коржа, змащуємо кремом. Трускавки розрізаємо на четвертини та декоруємо ними верхній корж.

IMG_2484 IMG_2485 IMG_2487

4. Найсмачніший торт ,звісно, свіжий. Я б не рекомендувала робити його звечора на наступний день, хіба можна спекти бісквіт, але перемазувати кремом і додавати трускавки варто за годину-дві до подачі, щоб бісквіт дещо ввібрав крем.

Смачного!

IMG_2486 IMG_2491